top of page
Garrafades El Butlleti del Poble Garraf Noticias de Garraf
abocador sant joan.jpg

Acaba el segellament de l'antic abocador del Garraf, focus de contaminació des dels anys 70

19/11/2021

L'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Agència Catalana de Residus han donat per acabada la clausura i segellament de l'antic abocador de la Vall d'en Joan, al Parc del Garraf. El recinte va acumular 26,6 milions de tones de residus des del 1974 i fins el 2006, sent un gran focus de contaminació ambiental i freàtica. Ara fa tres anys, l'AMB i la Generalitat van acordar una inversió de 33,4 MEUR per reparar tot l'espai, després d'haver tancat algunes parcel·les. En total, s'han renaturalitzat 60 hectàrees amb la instal·lació d'una capa permeable que evita la filtració d'aigua, i s'ha creat una xarxa per aprofitar el biogàs. Durant els propers anys es preveu que continuïn les filtracions, si bé les administracions confien reduir-les lentament.

 

Leer más en TV3/24

Vall de Sant Joan 3.JPG

Restauración del depósito controlado de la Vall d'en Joan

16/10/2021

En el año 1999 se puso en marcha un ambicioso plan financiado conjuntamente entre el Ayuntamiento de Barcelona, la Diputación de Barcelona, la Mancomunidad de Municipios, la Junta de Residuos y la Unión Europea; el cual tenía como objetivo clausurar el vertedero y su posterior restauración paisajística, con el fin de integrarlo al Parque Natural del Garraf. 

.....

La basura se selló con una lámina impermeabilizante, una capa de grava drenante de un metro de espesor y un filtro geotextil con una última capa de tierra vegetal. Sobre esta capa se plantaron especies vegetales autóctonas, resistentes y con pocas necesidades hídricas.   

 

Leer más....

Tunels Garraf

Adif ja té redactat el projecte de remodelació de tots els túnels ferroviaris entre Sitges i Castelldefels

20/07/2021

Adif ja té redactat el projecte de remodelació de tots els túnels ferroviaris entre Sitges i Castelldefels. És una obra de gran envergadura amb un pressupost de 114 milions d’euros, i que deixarà aquesta infraestructura al dia en matèria de seguretat i permetrà augmentar la velocitat de pas. L’obra és d’elevada complexitat, i recorre un tram de 9 quilòmetres. És la primera gran reforma que es fa en aquesta línia des de principis del segle vint.

Ver video en Alacarta.cat

Medidor de partículas.JPG

Entra en funcionament el mesurador de la contaminació ambiental a Garraf

01/07/2021

 

L’Ajuntament es dota d’una eina llargament reivindicada pel veïnat, que ha de servir per detectar episodis de contaminació

El mesurador de partícules invisibles a l’aire de Garraf s’ha posat en funcionament aquest dimecres. Aquesta és una instal·lació llargament demandada pel veïnat de Garraf, ja que ha de permetre quantificar la contaminació atmosfèrica i la relació amb activitats industrials pròximes. Amb tot, l’Ajuntament no té competència en contaminació atmosfèrica, de manera que les dades que s’obtinguin es faran arribar a la Generalitat, que és l’administració competent en aquesta matèria.

Després d’haver fet l’obra civil a l’espai que ha d’acollir aquest mesurador, finalment s’han obtingut tots els permisos i s’hi ha fet arribar l’electricitat per a que l’aparell estigui en funcionament permanent, durant tot l’any. També s’ha deixat un espai per si la Generalitat vol instal·lar altres aparells mesuradors per contrastar les dades obtingudes. 

Llegir mes al Eix Diari

60c9f3643c25d_crop_85.jpeg

Sitges también cerrará las playas la noche de Sant Joan

1606/2021

El municipio se suma a la decisión de todos los ayuntamientos de la zona para evitar aglomeraciones y frenar la covid

Las playas de Sitges también cerrarán el próximo 23 de junio durante la verbena de Sant Joan. El Ayuntamiento finalmente ha decidido seguir las recomendaciones del Procicat y los pasos de los municipios más cercanos -como Vilanova y la GeltrúCastelldefels, Gavà y Viladecans- para evitar grandes concentraciones de gente que puedan propiciar el contagio de la covid. 

El dispositivo de Sitges comenzará el día 23 por la mañana, con la prohibición de aparcar en la zona del Passeig de les Botigues, donde se cortará el tráfico a las cinco de la tarde. Este corte de circulación también se hará en todo el litoral del núcleo de Sitges a partir del mediodía. A lo largo de la tarde se desalojarán las playas y se cerrará el paso con unas vallas, igual que el año pasado.

Los chiringuitos de las playas seguirán abiertos y perimetrados, por lo que sólo podrán acceder los clientes hasta la hora del cierre, que a día de hoy está previsto a la una de la madrugada.

Más info en La Vanguardia

Vall de Sant Joan 2.jpg

Gavà reclama a l'AMB que investigui les causes dels tremolors al Garraf que entitats veïnals atribueixen a l'abocador

18/05/2021

El consistori reclama que s'actuï per evitar riscos i solucionar el problema

L'Ajuntament de Gavà ha reclamat a l'AMB que investigui les causes dels tremolors que es van registrar la setmana passada al massís del Garraf i que entitats socials i ecologistes atribueixen als gasos de l'abocador de la Vall d'en Joan. També demana que si la relació entre aquests tremolors, un d'ells de 2,3 graus en l'escalda de Richter, i l'abocador es confirma es procedeixi "a fer les intervencions pertinents per evitar riscos i solucionar la problemàtica". A més, la regidora de Territori i Medi Ambient, Rosa Fernández, ha traslladat el seu malestar al director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB, Joan Miquel Trullols, per no haver estat informats d'aquests episodis, que han conegut per associacions del territori. Així mateix, li ha requerit que la convocatòria urgent de la comissió de seguiment de les obres de clausura del Dipòsit Controlat de la Vall de Joan, on són presents els ajuntaments del parc del Garraf.

Més informació al EIX Diari

Més informació al PAIS

Més infromació en PÚBLICO  Aquí teniu un resum des dels inicis

Abocador.JPG

Geòlegs i espeleòlegs denuncien que l'abocador del Garraf continua contaminant l'atmosfera i les cavitats subterrànies

11/05/2021

Han detectat atmosferes perilloses, i fins i tot letals, en avencs de referència com l'Emili Sabaté o el de la Sivinota

Espeleòlegs, geògrafs i ecologistes denuncien que 15 anys després de clausurar-se, l'abocador del Garraf continua contaminant l'atmosfera i les cavitats subterrànies. Segons un estudi elaborat, entre d'altres, per la Federació Catalana d'Espeleologia, la Universitat de Barcelona i la d'Almeria, produeix el 10% dels gasos d'efecte hivernacle de la ciutat de Barcelona. A més, en els darrers tres anys, han detectat atmosferes perilloses, i fins i tot letals, en diferents avencs del massís del Garraf, bressol de l'espeleologia catalana. El geòleg Raúl Cano explica que en avencs com l'Emili Sabaté, un dels més populars, o en el de la Sivinota, amb una vertical de 106 metres, no s'hi pot accedir pel baix nivell oxigen.

Veure més al EIX Diari

Vehículo incendiado Tunel de Garraf.JPG

L'incendi d'un vehicle als túnels de Garraf obliga a tallar la C-32 a Sitges

08/04/2021

La concessionària Aucat ha activat el pla d'emergència per atendre l'incident

L'incendi d'un vehicle als túnels de Garraf obliga a tallar la C-32 en aquests moments a l'alçada de Sitges. Segons fonts municipals, un vehicle s'ha calat foc a l'interior del túnel de la Penya del Llamp, en direcció Barcelona, al punt quilomètric 33.

 

De moment es desconeixen les causes del foc i si en el sinistre hi ha ferits. La concessionària Aucat ha tancat la circulació en aquest tram i ha activat un pla d'emergència per atendre el vehicle sinistrat. Segons fonts dels bombers, el foc ja ha estat apagat i a la zona treballen tres dotacions terrestres. L'accident està provocant llargues retencions a la via, en tots dos sentits de la marxa, però el Servei Català del Trànsit ha informat que a les 22 hores d'aquest dijous es reobria la via.

Veure més al EIX Diari

eix-el-poble-de-garraf-comptara-properam

El poble de Garraf comptarà properament amb el reivindicat mesurador de partícules contaminants

11/03/2021

L’objectiu d’aquests mesuradors fixes és tenir dades per detectar contaminacions puntuals o permanents que hi hagi a la zona”

L’Ajuntament de Sitges ha iniciat els treballs preliminars per a la instal·lació de l’aparell mesurador de partícules contaminants al Poble de Garraf, una petició llargament reivindicada pel veïnat. El primer que s’ha fet és l’adequació de la vorera, s’ha construït una caseta i els tancaments on s’hi ubica el mesurador.

Actualment, la companyia de subministrament elèctric està acabant les tasques per tal d’engegar el funcionament de la màquina mesuradora i s’espera en breu que ja hi ha corrent elèctric per connectar els aparells dins la caseta. Aquests aparells ja estan adquirits per part de l’Ajuntament, que els instal·larà tan aviat com puguin començar a funcionar per mesurar les partícules de l’aire al poble de Garraf.

Llegiu més al EIX Diari

Playa temporal (2).jpg

tv3: El temporal posa en risc les cases de la platja del Garraf

24/02/2021

El canvi climàtic ens està portant cada vegada més temporals, i amb la pujada de la temperatura també es preveu una crescuda del nivell del mar. En són ben conscients a la platja del poble de Garraf. 

Ells que hi viuen, veuen com el mar pica a la porta de casa.

Ver reportaje en TELENOTÍCIES COMARQUES

Ver Marisol en @324cat

Screenshot_20210219_002944.jpg

L’Ajuntament de Sitges neteja la sorra acumulada a les casetes de Garraf

19/02/2021

La intervenció ha servit per instal·lar tanques de protecció i disposar la sorra retirada com a mur de contenció perquè els propers temporals la distribueixin de forma natural a la platja

L’Ajuntament ha netejat la sorra acumulada sota les emblemàtiques casetes de la platja del poble de Garraf, després que els darrers temporals deixessin un excés de sorra que, en alguns casos, dificultava l’accés a les mateixes casetes. La intervenció, realitzada la setmana anterior, ha servit per concentrar la sorra retirada perquè actuï com a mur de contenció i que siguin els propers temporals els encarregats de redistribuir-la, sense que aquesta torni a acumular-se sota les construccions. En cas que el procés natural no sigui òptim, la Regidoria de Platges actuaria per aplanar-la, quan finalitzi el període de temporals de mar. Després de l’extracció de la sorra de sota les casetes i com a mesura preventiva, a més, s’han instal·lat tanques de protecció.

Llegiu més al EIX Diari

TV3.jpg

Sitges arriba a un acord amb el Procicat perquè els veïns del nucli del Garraf puguin a comprar a Castelldefels

27/01/2021

Plàtans, tomàquets, pomes o mandarines. Són alguns dels aliments bàsics que hi ha a l'única botiga del nucli del Garraf, on viuen unes 500 persones. Aquest nucli no té cap altre servei: ni escola, ni banc, ni farmàcia. Tot i que pertany al municipi de Sitges, els veïns acostumen a fer vida a Castelldefels.

Ver reportaje en TELENOTÍCIES COMARQUES

logo TV3.jpg
Carretera Castelldefels.jpg

l'excepcionalitat del veïnat de Les Botigues i Garraf per comprar a Castelldefels

26/01/2021

El Procicat ha autoritzat aquesta excepcionalitat al confinament municipal, a causa de la diferència de quilòmetres entre els serveis essencials de Castelldefels i els de Sitges

La ciutadania que resideix a Garraf i Les Botigues podrà anar a fer ús dels serveis essencials a Castelldefels, com fa habitualment, sense que es consideri que se’ls hagi de sancionar per trencament del confinament municipal.

El veïnat d’aquestes dues zones ja pertanyen a l’àrea sanitària de Castelldefels i en anteriors confinaments per regions sanitàries no havien tingut la problemàtica que van exposar a l’Ajuntament en virtut de l’aplicació de l’actual confinament municipal. Amb la normativa actual, s’obligava a aquestes persones a fer les compres, anar a farmàcia o d’altres serveis essencials dins del municipi, de manera que havien d’anar al nucli de Sitges, quan tenen aquests serveis molt més a prop dins del terme municipal de Castelldefels.

Legiu més al El Eix Diari

Rescate Escaladora.jpg

Una escaladora cau d’un penya-segat a Garraf

03/01/2021

La dona, que està estable, s’ha precipitat des d’una alçada de deu metres

Accident de muntanya a l’entorn natural del poble de Garraf. Una dona ha caigut des d’un penya-segat situat a deu metres d’alçada quan estava practicant escalada. L’esportista, de 44 anys, no ha perdut la consciència en cap moment i, després de garantir-ne la seva estabilització, ha estat evacuada a l’Hospital de Bellvitge per un helicòpter del Servei d’Emergències Mèdiques.

L’operatiu, dificultós per les característiques del terreny, ha comptat amb la participació de la Policia Local, una ambulància del SEM i unitats especialitzades en rescats de muntanya tant dels Mossos com dels Bombers. Malgrat l’aparatositat de l’accident, l’estat de la dona precipitada és estable, si bé el diagnòstic mèdic és reservat.

L'Eco de Sitges

bottom of page