top of page

El Castellot de Garraf comença el seu procés de consolidació i millora de l’entorn

07/11/2022

L’obra forma part del projecte ‘Garraf: camins patrimoni i natura’ del consell comarcal i els sis ajuntaments del Garraf, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament regional (FEDER).

L’antiga estructura militar coneguda popularment com El Castellot, situada a Garraf, ja ha començat el seu procés de consolidació d’estructura i millora de l’entorn, dins del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER. L’aportació de l’Ajuntament de Sitges és de 14.639,88€ per pagar l’encàrrec del projecte.

El Castellot està considerat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Xarxa Natura 2000, dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC), de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) i de la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA). Ara s’hi està  consolidant la volta de la porta d’accés i els murs que li donen suport, mitjançant l’aportació de pedres que s’han conservat en el propi entorn més immediat, col·locades amb materials aglomerants de característiques similars als de l’època originària de la seva construcció. També s’ha previst fer obres per adequar l’accés des de la zona d’aparcament: es realitzarà el despedregat, rasclat i la repassada del camí existent, es formaran els graons necessaris per salvar els trams del camí amb pendents més forts i es col·locaran baranes de protecció on els desnivells ho facin necessari.

Llegir més a Eix Diari

La presencia de un tiburón obliga a cerrar al baño las playas de Sitges

18/07/2022

La presencia de un tiburón marrajo ha obligado este jueves a cerrar al baño hasta cuatro céntricas playas de Sitges. Se ha llegado a divisar al escualo a menos de 100 metros de la costa.

Concretamente, se ha izado la bandera roja y se ha cerrado a los bañistas los arenales de La Fragata, La Ribera, La Bassa Rodona y Estanyol de esta turística población del Garraf. El concejal de Playas del Ayuntamiento de Sitges, Guillem Escolà, ha explicado a La Vanguardia que “los bañistas han sido desalojados del agua ordenadamente, sin producirse sobresaltos”.

El primer aviso sobre la presencia del tiburón se ha recibido a las 12.50 horas. Personal del Club Nàutic de Sitges, que ha seguido al tiburón desde una barca, y del servicio de salvamento (Proactiva) de las playas han sido los primeros en percatarse de la presencia del animal.

Inicialmente ha sido avistado en la playa de La Fragata, y posteriormente en las de la Ribera y Bassa Rodona. Finalmente, el tiburón ha regresado a la playa de la Ribera, antes de marcharse y perdérsele el rastro. Posteriormente ha ondeado la bandera amarilla, que permite el baño, aunque con precaución, como medida de cautela.   Leer más en La Vanguardia

aleta tauró

Una especie de tiburón de más de dos metros es grabada por primera vez en Barcelona

11/07/2022

Una expedición documenta en el Garraf un ejemplar del amenazado marrajo, el escualo más rápido del mundo

Es como una gran lancha submarina, solo que en vez de motores tiene aletas y colmillos. El gran tiburón marrajo (Isurus oxyrinchus) puede llegar a medir 4,5 metros y alcanzar los 70 kilómetros por hora en los mares cálidos del mundo. También en el Mediterráneo, donde por primera vez un ejemplar ha sido grabado en aguas abiertas frente a la costa del Garraf, en la provincia de Barcelona. El ejemplar fue documentado hace una semana por una expedición de la Asociación Cetácea. El ejemplar medía unos 2,5 metros y nadaba tranquilamente, sin estar aparentemente herido. La especie pertenece a la familia (Lamnidae), la misma que la del tiburón blanco. “Avistamos una sombra negra y grande en movimiento”, dice el fotógrafo submarino David Jara, quien junto a Carlos Molina registró las imágenes.

En una década de salidas en la costa del Garraf, la Asociación Cetácea jamás se había encontrado un ejemplar de marrajo. En un comunicado, la organización dice que es muy probable que existan muy pocas filmaciones de esta especie en libertad en el Mediterráneo. Leer más en El Pais

result_img_2022_06_18_12_52_13.jpg

L’embarcació de neteja del litoral de Sitges retira durant tota la temporada de bany microplàstics i altres residus del mar

15/06/2022

El servei de neteja va des de la platja de Les Botigues de Sitges fins a la cala del gegant i la cala Xica.  L’objectiu principal és recollir i retirar sòlids flotants o semi submergits de les aigües litorals de bany, així com altres residus i substàncies presents al mar.

La costa de Sitges torna a disposar de l’embarcació que neteja el litoral sitgetà de tot tipus de residus flotants. A partir d’avui i fins el 15 de setembre un vaixell ecològic recorre els 37,4 km de longitud d’anada i tornada del terme de Sitges, des de la platja de Les Botigues fins a la cala del gegant i la cala Xica. El servei es fa en una jornada de 6 hores cada dia i 6 dies a la setmana, aproximadament entre les 8 del matí a les 2 del migdia, amb l’objectiu principal de recollir i retirar sòlids flotants o semi submergits de les aigües litorals de bany, així com altres residus i substàncies presents al mar.  Llegir mes a www.sitges.cat

Screenshot_20220420-183922_Chrome.jpg

Máxima protección patrimonial para las Casetes de la playa de Garraf

20/04/2022

La Generalitat declara Bien Cultural de Interés Nacional el singular conjunto de 33 construcciones

La Generalitat ha declarado Bien Cultural de Interés Nacional al singular conjunto de Les Casetes de la playa de Garraf, un bello ejemplo de arquitectura popular mediterránea. Ésta es la máxima protección patrimonial que concede el Gobierno catalán, que se suma a la máxima protección urbanística que ya tenía el conjunto por parte del Ayuntamiento de Sitges.

La alcaldesa de Sitges, Aurora Carbonell, ha manifestado que “hoy es un gran día para la conservación del patrimonio de Sitges”, y ha añadido que “el Ayuntamiento fue consciente de que había que proteger esta arquitectura popular y tan característica de Garraf. Por eso declaramos Les Casetes Bien Cultural de Interés local y pedimos a la Generalitat que declarara el espacio como Bien Cultural de Interés Nacional”.

Leer más en La Vanguardia

Cens municipal d’animals

08/03/2022

Aquest passat mes de febrer s’ha arribat als 41 animals inscrits en un mes al cens municipal de mascotes, amb 39 gossos i 2 gats

La xifra és notablement superior al febrer de l’any passat (quan s’hi van apuntar 14 gossos). I molt més gran que els 8 gossos censats el febrer de 2020 (en època prepandèmica).

Aquest mes de febrer passat es dona la circumstància que la regidoria de Salut pública i Benestar animal va decidir sortir al carrer. Amb unes paradetes informatives sobre la campanya cívica per eliminar els abandonaments d’excrements. I també per explicar la necessitat de censar les mascotes de Sitges.

La regidora de Salut pública i Benestar animal, Elisabeth Pérez, creu que “les xifres avalen l’èxit de la campanya. Cada vegada hi ha més persones que són conscients que cal censar el seu animal de companyia. I desitgem que puguem acabar amb l’abandonament dels excrements del carrer”.

Leer más en SitgesActiu

Sitges inaugura la nova depuradora d’aigües del poble de Garraf

27/01/2022

La depuradora de Garraf és una infraestructura que estava pendent des del 2010, quan es va aprovar.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes han inaugurat aquest dijous la nova depuradora d’aigües residuals del poble de Garraf.

Amb aquesta nova instal·lació, l’Ajuntament millorarà substancialment la depuració d’aigües en aquest nucli de població de Sitges i l’aigua que arribi al mar ho farà amb millors condicions de depuració del què estava passant actualment.

El cost de la nova depuradora ha estat de 827.000€ i està calculada per donar un servei a unes 1.500 persones. La Diputació de Barcelona s’ha fet càrrec dels costos de la direcció d’obra i del coordinador de seguretat i salut.                       

Leer más en el EIX DIARI

Ver noticia en el Canal Blau

bottom of page